Friday, December 1, 2017

KEK COKLAT LEMBAP BAKAR/ CHOCLATE CAKE MOIST GEBU

KEK COKLAT LEMBAP BAKAR/ CHOCLATE CAKE MOIST
BAHAN-BAHAN:

Bahan A (diayak bersama):
1 1/2 cawan tepung gandum                   
3/4 cawan serbuk coklat
1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
1 cawan gula halus

BAHAN B:
1/2 cawan minyak masak
3/4 cawan air (suhu bilik)
2 sudu susu pekat
2 biji telur saiz A
1/2 sudu kecil jus lemon / cuka

CARA:
Gris loyang 20cm dan taburkan tepung sedikit / lekatkan baking paper. Panaskan oven pada suhu 170ºC selama 10 minit / didihkan air pengukus.
Masukkan (ikut turutan) serbuk coklat, gula, garam, minyak, susu, telur dan jus lemon. Blender (kisar) sehingga sebati.
Masukkan pula tepung, baking soda dan baking powder sedikit demi sedikit ke dalam adunan yang telah dikisar. Kisar-berhenti-kisar-berhenti. Ulang sehingga adunan sebati. Jangan kisar terlalu lama nanti kek bantat pula.

Tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar dalam oven (boleh guna kaedah au bain-marie @ waterbath untuk lebih moist) 40 minit / sehingga masak atau kukus selama 1 jam / sehingga masak. Cucuk lidi di tengah-tengah kek. Kalau tak melekat, dah masaklah tu.

NOTE: Nak kek yg sedap mesti guna tepung koko yg berkualiti tau😘
credit to imankazoku.blogspot diatas resepi yg tak pernah mengecewakn ni. kak sally cuma ubah sket je resepi tang susu pekat tu supaya lagi moist. 





No comments: